Hoe werkt het

De warmte wordt uit de bodem opgewekt

Op ongeveer 130 meter diepte wordt grondwater opgepompt met een temperatuur van ongeveer 15 graden. Met een speciale warmtepomp, een soort van omgekeerde koelkast, halen wij warmte uit het grondwater.  Dit gebruiken we voor de verwarming in uw woning en om het tapwater te verwarmen. Als het grondwater is afgekoeld pompen we het terug in de bodem.

warm-koud-illustratie.jpg

Zo wordt uw woning verwarmd

De warmte uit het grondwater verwarmen we centraal. Via een leidingstelsel gaat dit naar uw woning. In uw woning staat een zogenaamde afleverset waarmee de verwarming in uw woning wordt verwarmd. Meestal is dit vloerverwarming.

afleverset-appartement.jpegafleverset-egw.jpeg

Een paar voorbeelden van een afleverset

Warm water uit de kraan

De warmte uit het grondwater gebruiken wij ook om het drinkwater in uw woning te verwarmen. Ook dit gebeurt in de afleverset in uw woning. Het drinkwater levert waterleverancier Dunea. Energiek zorgt er alleen voor dat het drinkwater wordt verwarmd naar warm water.

Koelen van de woning

In de zomer, als er geen vraag is naar warmte, werkt de installatie van Energiek omgekeerd. Uit het grondwater van 15 graden halen we dan geen warmte, maar dit gebruiken we direct om uw woning te koelen.

Meer weten over hoe uw systeem werkt?